Gyorsmenü

Mint-a-Parlament

Az Országgyűlés törvényhozó munkáját modellező rendezvény, felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára

A program rövid leírása:

A program célja, hogy a hallgatók testközelből ismerhessék meg a törvényhozó munkát, a törvényhozás menetét és az országgyűlési képviselők munkáját. A hallgatók a program során kiegészíthetik elméleti ismereteiket és kipróbálhatják magukat a képviselők szerepében.

A Mint-a-Parlamentre jelentkező csoportok a jelentkezéssel egy időben egy logóval ellátott frakcióprofilt és a meghirdetett témák közül egyhez törvényjavaslatot nyújtanak be, melyet szeretnének előterjeszteni a program ülésnapján. A jelentkezett csoportok közül a szervezők hatot választanak ki, a benyújtott anyagok minősége és a jelentkezési gyakoriság alapján.

A kiválasztott hat csoport anyagait egy szakértő bizottság értékeli a következő szempontok szerint:

  • szakszerűség (mennyiben felel meg egy törvényjavaslat formai követelményeinek),
  • kidolgozottság (az adott területet mennyire részletesen szabályozza figyelembe véve a téma összetettségét)
  • felkészültség (választott témában való jártasság),
  • kreativitás (újító javaslatok megjelenése).

A bizottság által legtöbb pontot szerzett frakció törvényjavaslata kerül az ülésnapon megtárgyalásra, melyhez minden frakciónak lehetősége van módosító javaslatokat írni.

Az ülésnapon bizottságokban, a törvényalkotási bizottság ülésén, illetve plenáris ülésen vitáznak. A program végén szavazásra kerül sor, ahol a törvényjavaslat elfogadásra vagy elutasításra kerül.

A „játék” kimenetelét az befolyásolja, hogy az egyes frakciók hogyan tudják megnyerni a más véleményen lévőket maguknak. A meggyőzésre azért lesz szükség, mert minden frakció egyenlő létszámban képviselteti magát. A program végén a résztvevő csoportok sajtótájékoztatót tartanak és véleményt nyilvánítanak a meghozott új törvényről.

Helyszín: Országház (1055 Budapest, Kossuth tér 1-3.)

Időpont: Az ülésnapra 2019. november 28-án (csütörtökön) kerül sor. Felhívjuk figyelmüket, hogy az időpontok a parlamenti programok függvényében változhatnak.

Részletek a csatolt dokumentumban.

Az  érdekődő hallgatók a KJMI Gazdasági Jogi és Közigazgatási Tanszéken az alábbi e-mail címen jelentkezzenek október 6-ig a Pramer.Judit@gtk.szie.hu e-mail címre.

CsatolmányMéret
PDF icon mint-a-parlament.pdf244.31 KB