Gyorsmenü

Külföldi és magyar hallgatók tanulmányútja a parlamentben

A 2016 májusában megkezdett program folytatásaként december 7-én és 12-én a KJMI  Gazdasági Jogi és Közigazgatási Tanszék szervezésében két hallgatói csoport járt tanulmányúton  a parlamentben.

December 7-én az egyetemünkön tanuló külföldi hallgatók egy csoportja angol nyelvű idegenvezetéssel ismerkedett meg a parlament épületével, tájékoztatást kaptak a magyar országgyűlésben folyó munkáról, majd  a karzatról közvetlenül figyelhették az országgyűlés munkáját, és szerezhettek személyes benyomásokat a magyar parlament működéséről.  A csoport tagjai által készített összefoglaló alább olvasható.

A december 12-i tanulmányútra az Általános és gazdasági jogi ismeretek tantárgyat ősszel felvett hallgatók közül a novemberi kari jogesetmegoldó versenyen eredményesen szereplők és az évközi dolgozatot kiválóan teljesítők kaptak meghívást, a még fennmaradó szabad helyekre pedig bárki jelentkezhetett.

A szakmai tapasztalatszerzés szempontjából a tanulmányút legfontosabb része az országgyűlés ülésnapján való részvétel volt. A látogatással egy időben került sor a parlament egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó, rendszeresen visszatérő napirendjére, az azonnali kérdések és válaszok órájára. A hallgatók igazi parlamenti vitahangulat részesei lehettek.

Megtisztelő volt, hogy Kövér László házelnök „rendkívüli napirendi pont” keretében rövid időre fogadta és köszöntötte a csoport tagjait. A látogatásról több hallgató írt rövid beszámolót, amelyek itt olvashatók.

A hallgatói visszajelzések alapján az eddigi parlamenti látogatások a szakmai tapasztaltszerzésen túl maradandó élményt nyújtottak a résztvevőknek.  Annak érdekében, hogy minél több hallgató szerezhessen személyes tapasztalatokat az országgyűlés működéséről, a tavaszi szemeszterben a mezőgazdaság- és környezettudományi és a gépészmérnöki karon Jogi ismeretek tantárgyat tanulók részére kerül sor újabb látogatások megszervezésére.

 

A Visit to the Parliament: A blend of class theory, touristic adventure and the law in practice

Some of us had a vivid picture of the Hungarian Parliament from the postcards and pictures in the media back home before coming to Hungary and we couldn’t wait to experience the scene inside it. Getting in was something some of us were so eager to do. The experience did not disappoint us. The tour guide was well informed with a rich history on the evolution of the Hungarian government structure, the monarchy to the finer details of how the magnificent building came into being. His account of all the building materials and their weight caught us. I awe not to mention his good sense of humor. We were struck by the guide’s account on the amount of gold and other rare gem that were used to construct the building.

We also had a chance to see old monarchy artifacts including the much reputable royal crown and to sit in the gallery. The staircases were all adorned with gold and the red carpet surrounding the golden stairways were a beauty to behold. The debate on criminal codes (in Hungarian) by the Chief Prosecutor on the floor of the house capped a memorable visit that renewed our love for what  law can do in enhancing lives and creating a fair and just society.

Outside the parliament, we were treated to music band from the Hungarian Parliamentary Guard. The synchrony of the match steps and the music band playing in the background coincided with the sun coming out. Some of us are still editing our phone storage apps because the pictures we took were more than our phones could handle!!

A special thank you to Dr. Erika Varga, Dr. Zoltan Szira, GTK administration and SZIE for making our stay and studies here in Hungary memorable and cherishable!

RDA 2016 CLASS

 

Hallgatói beszámolók

Hatalmas élmény volt az Országházban látogatást tenni. A belső tér díszítése és a szobrok kimunkálása is szemkápráztató volt. Megnéztük a koronázási ékszereket és az üléstermekben is voltunk. Hatalmas megtiszteltetés volt, hogy a Házelnök, Kövér László időt szakított arra, hogy néhány szót váltson velünk. Betekintettünk az Országgyűlés ülésére is, amikor éppen interpellációkra került sor. Voltak olyan kérdések és válaszok, amik nevetségesek voltak, de akadtak olyanok is, amelyek egészen komoly témát érintettek. Nagyszerű volt, hogy egy kis betekintést tehettünk az Országgyűlés működésébe.

Köszönöm a Jogi tanszéknek, hogy egy ilyen lehetőséget biztosított.

Matula Martina

 

A parlamenti látogatás nekem úgy egészében nagyon tetszett. Sosem voltam még a parlament épületében azelőtt. Így örültem, hogy most elmehetek, ez számomra nagyszerű lehetőség volt. Az épület valóban egy építészeti remekmű és hatalmas. Rengeteget kellett gyalogolni lépcsőkön, folyósokon át.  Rengetek iroda, lift és termek mindenütt. Arra hamar rájöttünk, hogy könnyű eltévedni. De jó volt látni a Szent Koronát, koronázási ékszereket, a csarnokot  és a  királyok szobrait. És azt a hatalmas csillárt. Még felnézni is szédítő volt a kupolacsarnokban. Büszke voltam, hogy Európában miénk az egyik legszebb parlament és az egyik legnagyobb is. Lenyűgözött a részletessége, a kidolgozottsága és az a hitetlenül aprólékos munka, amivel készült. Az idegenvezető hölgy sokat mesélt a parlament történetéről is. Így sokat megtudtam, hogy az évszázadok alatt hogyan nyerte el végleges formáját az országház.

Majd volt lehetőségünk belesni az országgyűlés ülésébe. Az első, ami szembe ötlő volt, hogy a tévében egész más. A médiában a terem sokkal nagyobbnak tűnik, és a hangulat sokkal komolyabb. Az interpellációra értünk oda. Ahol a képviselők épp vitatkoztak, ez úgy tetszett is meg nem is. Nekem igazából úgy tűnt, a képviselők oda se figyeltek egymásra és még a vitatkozók is elbeszéltek egymás mellett. Természetesen tudom, nem látunk bele a parlament teljes munkájába ennyi idő alatt. Hiszen ez egy vitánál sokkal összetett és bonyolultabb. Mindenestre érdekes tapasztalat volt.

Jó volt még találkozni a Házelnök Úrral is. Ő nagyon közvetlen és kedves volt. Bár sajnos nem sok ideje volt ránk. Azért egy közös fotót készíthettünk vele.

Mindenképpen hasznos és fontos látogatás volt a számomra, hiszen nem sokszor van lehetőségünk ilyesmibe belelátni, még ha ilyen rövid időre is.

Szép Boglárka

 

A ,,jogeset megoldó” versenyen való részvétellel, illetve pár diáktársunknak lehetősége nyílt egy parlamenti látogatásra 2016.12.12-én. A parlamenti Látogatóközpontban gyülekeztünk 13 óra után.

Míg a tanárokból és diákokból álló csapatunk összegyűlt, beszélgettünk, továbbá szétnéztünk a látogatóközpontban található ajándékboltban, melyben rengeteg, gyönyörű, magyar motívumokkal díszített tárgyakat lehetett vásárolni. 13:45-kor már a szigorú beléptető rendszer előtt találtuk magunkat. Látogatásunkat egy idegenvezető hölgy kísérte végig, aki minden terem, minden folyosó szépségeit bemutatta nekünk. Számomra érdekes volt a sok szám, mely végig kísérte történelmünket, és melyek megjelentek az építkezés során, dicső múltunkra is emlékeztetve ezzel minket, magyarokat. A Szent Koronát is megtekinthettük, természetesen tisztes távolságból, hiszen a parlament őrei nagyon ügyelnek a biztonságra. A teremből tovább haladva nagy meglepetés ért minket dr. Kovács László tanár úrnak köszönhetően, hiszen a megszokottól eltérően egy másik folyosóra vezetett idegenvezetőnk, és az országgyűlés elnökének ajtaja előtt találtuk magunkat, ahol pár kedves mondattal köszöntött minket Kövér László. Ezek után látogatásunkat tovább folytattuk, és lehetőségünk nyílt egy éppen zajló ülésre betekintést nyerni. Bár csak fél órára ülhettünk fel a karzatokra, de szerintem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy ez volt a látogatásunk legizgalmasabb pontja, és elhallgattunk volna még a politikusok vitáit, melyek néhol vicces, de többségében komoly témákban zajlottak.

Látogatásunk végezetéül szuvenír bolton keresztül hagytuk el az épületet. Bár az időjárás nem kedvezett, de egy csoportképet csak sikerült összehoznunk a parlament épülete előtt. Talán mindenki járt már gyermekkorában a parlamentben, de ajánlom, hogy később is látogassanak el, mert megéri. Számomra maradandó élmény volt és köszönjük a lehetőséget!

Gonda Viktória

 

December 12-én délután egy érdekes kiránduláson vettem részt a parlamentben. Egyrészt azért találtam érdekesnek, mert nap mint nap látjuk, halljuk a médiában a politikusok munkáját és jó volt látni a valóságban is egy ülést. Másrészt az országház belülről gyönyörű és megannyi érdekesség is társul mellé (például igen sok szimbolikus jelentésű tárgy van benne). A legnagyobb élmény pedig az volt, hogy fogadott minket az országgyűlés elnöke.

Összefoglalva tehát nem bántam meg, hogy részt vettem a látogatáson remélem a tanszék a jövőben is tervez hasonló programokat.

Tóth Alexander József

 

A December 12-ei parlamenti látogatás számomra egy nagyszerű élmény volt, hiszen szinte testközelből tapasztalhattam meg a különböző véleményekkel, álláspontokkal rendelkező képviselők, szóvivők vitáját, továbbá találkozhattam Kövér László Úrral a Ház elnökével, ráadásul egy selfie-re is futotta vele. A nevetés sem maradt el, hála "Nárcisznak", az egyik fontos interpelláció témájának, aki a miniszterelnök kutyája, (most már ezt is tudom). A testmozgást sem mellőzve 132 lépcsőfokon felfelé, (majd azután) lélegzetelállító részletességgel kidolgozott festmények, szobrok, márvány építőelemek és négy kilogramm tömör (18-23k) arany elosztva, jobbról-balról díszítették az épület belsejét. Ha már a Parlament építészeti struktúrájára tértem, fontos megjegyeznem a monumentális belmagasságot (96 m), és a hibátlan szimmetriát a klasszicista, reneszánsz, gótikus és még jópár építészeti stílusból merített belső kialakítást. Az országház stílusbeli diverzitása, akárcsak a szivartartók mind nagyon tetszettek.

Egyszóval nagyon örülök, hogy ott lehettem és még egyszer köszönöm a meghívást!

Kiss Emánuel Szilárd       

 

Számomra nagyon hasznosnak bizonyult a parlamenti látogatás, számos olyan dologba nyerhettem betekintés, amelyről idáig csupán egy igen gyenge, a valósággal nem egyező elképzelés formálódott meg a fejemben. Belülről ez az épület sokkal csodálatosabb, a képzeletemet felülmúlta. Személy szerint, engem a Parlamenti ülés ragadott meg a leginkább, bár úgy gondolom a legtöbben így vélekednek a tanulmányi kirándulással kapcsolatban. Őszintén szólva, számomra kicsit komikus hangvételűnek tűnt, továbbá az is fokozta ezt, hogy ez a hely egyfajta komolyságot, eleganciát, illetve fegyelmet sugall, ennek ellenére, akik felszólaltak, ennek a képnek az ellentétét mutatták, de hangsúlyozom, hogy ez a saját, egyéni véleményem. Hasznosnak véltem azt a lehetőséget, hogy a miniszterelnök úr szavait, gondolatait elemezhettem. Én arra a következtetésre jutottam, hogy ügyesen érvelt, csalafinta, ugyanakkor racionális, megfontolt szóhasználattal sokszor kibújt olyan kellemetlen, szorító kérdések alól, amelyekre valószínűleg más képtelen lenne ésszerűen reagálni. Jó érzéssel töltött el, hogy közelebb kerülhettem gondolatban azokhoz az emberekhez, akik az országunk sorsának alakulásáról döntenek, annak ellenére is, hogy az ülés egyfajta lágyabb, kevésbé feszes hangvétele negatív meglepetésként ért. Köszönöm, hogy részt vehettem ezen a tanulmányi kiránduláson! Összességében úgy gondolom, hasznos perceket töltöttem el a látogatás alatt, így utólag sem másítanám meg a döntésemet!

Gergely Ferenc

Nagyon örültem, hogy lehetőséget biztosított a Tanszék vezetése a mai programra, személy szerint nagyon jó ötletnek tartom, hogy a hallgatók betekintést nyerhessenek az ország egyik legjelentősebb épületébe, ahol rendkívül fontos dolgok dőlnek el.

Tulajdonképpen mondhatom, hogy rendszeres látogatója vagyok az Országháznak, ugyanis több okból is járok oda bizonyos időközönként. Heti rendszerességgel vettem részt az utóbbi időben, csütörtökönként délután a Kormányinfón, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter úr és Kovács Zoltán kormányszóvivő úr parlamenti sajtótájékoztatóján, önszorgalomból. Ám ezen alkalmakkor nem tudtam megcsodálni teljesen a Házat, ugyanis csak berohantam a sajtótájékoztatóra, majd a végén jöttem el. Érdekes információkat hallhattunk az épülettel kapcsolatban és a Parlament több eddig általam érintetlen részébe is eljutottam. Külön megtiszteltetés volt találkozni ilyen közelségben Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével. Talán a látogatás másik fénypontja az volt, amikor a karzaton az Országgyűlés munkájába is beletekinthettünk egy rövid idő erejéig. Nagyon érdekes, néhol provokatív kérdéseket hallhattunk, amik azonban a Miniszterelnök úrról leperegtek. Ha jól emlékszem Pintér Miniszter úr kivételével (Kontrát Károly, Parlamenti Államtitkár helyettesítette) mindegyik kormánytag jelen volt, ugyanis az azonnali kérdések órájának végére Balogh Zoltán és Varga Mihály is megérkezett.

Még egyszer szeretném megköszönni a lehetőséget és a szervezést!

Király Ármin

 

2016. december 12-én az egyetemről pár diák lehetőséget kapott, hogy ellátogasson a Parlamentbe. Én is a szerencsések között voltam. Számomra ez a látogatás hatalmas élmény volt. Egyszer már jártam a Parlamentben, még általános iskolás koromban. Azonban ennyi év után ismét megállapítottam, hogy a Parlament épülete kívülről és belülről is igazán gyönyörű.

Külön élmény volt számomra találkozni személyesen az Országgyűlés elnökével, Kövér Lászlóval. Az embernek nem minden nap adatik ilyen lehetőség az életében. Páratlan élmény volt az is, hogy beülhettünk az Országgyűlés egy ülésére. Fenn a karzatról jól lehetett látni, hogyan dolgoznak a képviselők, hogyan is zajlik egy azonnali kérdések és válaszok órája. Nagyon érdekes volt számomra, hogy a képviselők milyen nagy beleéléssel és nagy tűzzel képviselik érdekeinket.

Ezúton is szeretném megköszönni ezt a lehetőséget a Gazdasági Jogi és Közigazgatási Tanszéknek.

Rácz Katalin

Szeretném megköszönni a hétfői parlament látogatási lehetőséget, programot. Kifejezetten hasznos tapasztalatként éltem meg a látogatást. A program által olyan részletekbe, és helyzetekbe nyertünk betekintést, amelyekre a tanszéki szervezés nélkül nem valószínű, hogy lehetőségünk nyílt volna. Amit kifejezetten pozitívnak találtam az volt, hogy a program szervezése, valamint a vezetett látogatás inkább az Országgyűlés és a kormányrendszer működésére koncentrált, nem pedig a parlament, mint épület, valamint turisztikai látványosság bemutatására. Ettől függetlenül, hasznos és érdekes információkat is hallhattunk, ami elengedhetetlen egy parlamenti program keretében. Külön élmény volt a Tanár úr által szervezett találkozás Kövér László házelnök Úrral. Meglepő volt látni, hogy egy ekkora szerepet betöltő közméltóság ilyen közvetlenül és szívélyesen fogadott minket, hallgatókat. A szerencsésen időzített betekintés az ülésre sok tapasztalattal gazdagított, valamint ennek kapcsán sok kérdés vetődött fel bennem, melyeknek megválaszolása segített megérteni egyéb jogi összefüggéseket is. Összegezve egy nagyon jó élményben volt részünk, nagyszerű szervezésben!

Téglásy Zsigmond

Külföldi és magyar hallgatók tanulmányútja a parlamentben
Külföldi és magyar hallgatók tanulmányútja a parlamentben
Külföldi és magyar hallgatók tanulmányútja a parlamentben
Külföldi és magyar hallgatók tanulmányútja a parlamentben
Külföldi és magyar hallgatók tanulmányútja a parlamentben
Külföldi és magyar hallgatók tanulmányútja a parlamentben
Külföldi és magyar hallgatók tanulmányútja a parlamentben
Külföldi és magyar hallgatók tanulmányútja a parlamentben