Gyorsmenü

A jövő technológiái a Csodák Palotájában

A jövő technológiái címmel 2019. február 19-én 9 órától első alkalommal került megrendezésre a Szent István Egyetem tudományos napja a Csodák Palotájában. A program részeként interaktív állomások, előadások, bemutatók várták az érdeklődőket. A jövő technológiái rendezvény kiváló alkalmat jelentett arra, hogy az iskolai tananyagokat gyakorlati ismeretekkel egészítsék ki a tanulók, felfedezzék a szakemberek által alkalmazott legújabb eljárásokat, s iránymutatást kapjanak a pályaválasztás terén. A rendezvényen mintegy ötszáz diák vett részt.

A rendezvény részeként tartották meg a Tudományos Csopa Cafe harmincadik ismeretterjesztő beszélgetését is, melynek résztvevője ezúttal tudományos diákköri munkája elismeréseként Dragán Petra, a SZIE Tájépítészeti és Településtervezési Kar hallgatója volt. Petra szigetszentmiklósi úszólápról szóló élményalapú prezentációja megmozgatta a Nap terem közönségét, számos kérdést intéztek a gyerekek az előadóhoz. Az előadás és a beszélgetés az alábbi linken tekinthető meg.

 

A Szent István Egyetem a következő játékos, interaktív ismeretterjesztő programokkal vett részt a rendezvényen:

  • Rejtélyes könyv és a mag csodái Agrár- és Gazdaságtudományi Kar

Mi lesz a magból? –  Hogyan lesz a termésből mag és a magból növény? Interaktív játékunkban lehántjuk a magról a héját. Mikroszkópon keresztül megvizsgálhatod, mi rejtőzik a magban.

Rejtélyes könyv – Szereted a fejtörőket? Készen állsz egy kiszabadulós kalandra? Fedezd fel hazánk és a Szarvasi Arborétum madár- és növényvilágát, hogy kiszabadulhass egy rejtélyes könyvből!

Turisztika – Ismered Magyarországot és a Körösök völgyét? Próbáld ki ismereteidet játékainkban. Ismerd meg a Szarvasi Arborétum csodálatos növény- és állatvilágát, Szarvast és a Szent István Egyetemet kisfilmjeinken keresztül.

  • Gépi látás és automatizálás az élelmiszeriparban Élelmiszertudományi Kar

Számítógépes látórendszerrel megállapítható tulajdonságok. Robotok vezérlése gépi látással, fénysorompótól a kamerákig. PLC programozás bemutatója.

  • Gazdaságturisztikai Tér-Kép (GTK)Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

A Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara nagy hangsúlyt fektet a kreativitásra, a hasznos és kézzelfogható tudás átadására, valamint a minőségre. Játékunk során egy izgalmas, interaktív kalandra hívjuk a fiatalokat, mely során lehetőségük lesz jobban megismerni hazánk régióit, turisztikai desztinációit és gazdaságát.

  • Csodák és érdekességek a gépészetbenGépészmérnöki Kar

A gépészetben sokféle tudományág találkozik, melyeknek összhangban és szigorú határok között kell működniük. Ebből kifolyólag igen érdekes megoldásokra kényszerülnek a gépészmérnökök, mind az iparban, mind a mezőgazdaságban. Érdekes megoldások által mutatják be a tudományukat, melyeket kicsik és nagyok egyaránt ki is próbálhatnak.

  • Célunk a jövőd a modern agrárium!Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar

2050-re a Föld lakossága meghaladja a 9 milliárd főt, ezen embertömeg élelmezéséhez az alapanyagot a mezőgazdaság fogja megtermelni. Modern gondolkodású és felfogású, nyelveket beszélő, a mezőgazdasági szakmát szerető fiatalokra van szüksége az agráriumnak, ehhez nyújtunk segítséget.

- Környezetünk és egészségünk védelme ételeinken keresztül - Élelmiszermentés, tudatos felhasználás, háztartási környezetszennyezés csökkentése

- Korunk gyakori betegsége a gluténérzékenység, ám megfelelő táplálkozással a betegség gyógyítható.

- Nem látlak, de tudom hol vagy! - Vadon élő állatok jelölésére használható modern és régebbi rádiótelemetriai eszközök bemutatója (adók, vevők, antennák).

  • Rendezd be a saját tájad!Tájépítészeti és Településtervezési Kar

Interaktív terepasztal segítségével mindenki kipróbálhatja a tájrendezést! A szántóföld, vagy a város kerüljön a folyó mellé? Mi lesz, ha egy új gyárat kell elhelyezni valahol? Hogy alakíthatunk ki kellemes kirándulóhelyeket?

  • Készíts ékszert betonból!Ybl Miklós Építéstudományi Kar

Tudtad, hogy nem csak a házak, utak készülhetnek betonból, hanem csodálatos, egyedi ékszereket is készíthetünk? Furcsának hangzik, de betonból is önthetünk apróbb figurákat, medálokat. Te mit készítenél szívesen?

  • Építs hőszigetelő kockákkal és fess egyedi építőanyagkockát! Ybl Miklós Építéstudományi Kar

Biztosan tudjátok, mennyire fontos a megfelelő hőszigetelés a házépítésnél. A hőszigetelés valóban nagyon nagy munka, sok mindenre kell odafigyelni. S mi a titka? Gyere el és próbáld ki!

  • Játékos talajvizsgálatok mikroszkóppalYbl Miklós Építéstudományi Kar

Megtudhatják a jelenlévők, hogy hazánkban milyen kőzetek alakultak ki és azokból mit nevezzünk talajnak. Nézegethetsz felnagyított kristályokat, kőzeteket, valamint bemutatjuk a talajok azonosítását. Te is elvégezhetsz néhány vizsgálatot és mikroszkóp alatt is megláthatod, milyen sokfélék a talajok. Gyere és ismerd meg, mire épül a ház!

  • Növényfigyelő szenzorok és műholdak a modern kertészetbenKertészettudományi Kar

Érdekelnek a műholdak? Tudtad, hogy azok többek között a mezőgazdaság fontos adatgyűjtő eszközei is? Információt szolgáltatnak a termés minőségéről, mennyiségéről és még számos tulajdonságáról. A technológiát ráadásul ma már megtaláljuk a drónokon, traktorokon és kézi eszközökön is, így a jövő kertészei és kertészetei sem nélkülözhetik ezt a fantasztikus technológiát.

Fotók: Farkas Alexandra (SZIE Médiaközpont), Garami Zsófia, Tamás Péter (Csodák Palotája)