Gyorsmenü

Határtalan érdeklődés a PR után

Szabó Bálint (Kommunikáció és médiatudomány szak, II. évf. ), SZIE delegációvezető beszámolója

Idén, 2014. június 30. - július 6. között került megrendezésre a VI. PR Nyári Egyetem, Csíkszeredában. A Szent István Egyetem részéről 7 delegált hallgató vett részt a rendezvényen. Az érdeklődés a nyári egyetem iránt nem csak a kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatókat ragadta meg; a csapatban jelen volt marketing, valamint vezetés és szervezés szakos hallgató is, sőt egy gépész karon tanuló hallgató is képviseltette magát. A programkínálat valamennyi képzettségi szintet képes kielégíteni, kezdve a BSc szinttől egészen a PhD-ig. A hétköznapok délelőttjein előadásokat hallgattunk, az itt hallottakat a délután folyamán gyakorlatban tudtuk hasznosítani.

Az első, hétfői nap a Szóvivők tematikus napja volt. Első körben egy számunkra idegen témáról kellett megszakítások nélkül beszélnünk 2 percig, majd később a szervezők véletlenszerűen összeállítottak 8 darab 3-4 fős csapatot. Immáron csapatszinten egy számunkra ugyancsak idegen témáról kellett sajtótájékoztatót tartanunk, amire pár órás felkészülési időt kaptunk. Nagyon élveztük a feladatokat, szerepet kapott a spontaneitás, és szakmai zsűri előtt tarthattuk a sajtótájékoztatóinkat, ami nagy kihívást jelentett számunkra.

Kedd délután kiutaztunk Madéfalvára, ahol betekintést nyerhettünk a falu helyi sajátosságaiba, értékeibe, melyek alapján minden csoport elkészítette saját turisztikai tervét és ezt negyed órában prezentálták is. Izgalmas volt, hogy minden csapat elképzelése különbözött a másikétól. Rengeteg féle legenda született, és jobbnál-jobb ötletek láttak napvilágot annak érdekében, hogy ez a kis falu minél jobban be tudja vonzani a turistákat, és ezzel meg tudja mutatni értékeit a világ felé!

Szerdán Homoródalmás felé vettük az irányt, ahol kézműves sajtmanufaktúrát ismerhettünk meg. Műhelymunkánk során megalkottunk egy legendát, amit aztán beleszőttünk a turisztikai programcsomagunkba. Figyelembe kellett vennünk, hogy helyi szinten mi az, amire lehet építkezni, és hogy az itthon bevált dolgokat miként lehet kint, Erdély szívében alkalmazni.

Csütörtökön meglátogattuk a helyi önkormányzatot, ahol Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere előadást tartott nekünk arról, hogy mi az, amit eddig a városért tett, és mik a jövőre vonatkozó tervei. Ezeket a tényeket megismerve a csoportok pár órás felkészülés után ismertették a résztvevőkkel, hogy ők miként gondolták a város további fejlődését. Mik azok az eszközök, amikkel az itteni embereknek jobbá tudják tenni az életét, és mik azok, amikkel a turistákat még jobban Csíkszereda felé tudják orientálni. Rengeteg új és mindenekelőtt megvalósítható ötletekkel álltak elő a csapatok. Ezek az ötletek az Alpolgármester Úr felé továbbítva lettek és lehetőség szerint felhasználásra is kerülnek. Ezen az estét különböző, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudomány Egyetem berkein belül készített söröket kóstolhattunk. Ízlelhettünk világos, barna, erdei gyümölcsös, bodzás, savós söröket - egy szóval rengeteg, különféle ízvilággal megáldott nedűt fogyaszthattunk.

Pénteken a csoportok prezentálták, hogyan is érezték magukat a hét folyamán. A résztvevők elmesélték saját élményeiket és rávilágítottak arra, hogy milyen szakmai tapasztalatokat szereztek, miben látták saját maguk fejlődését, és az előadások végén láthattuk a csapatok saját kezűleg gyártott kisfilmjét is. :) De mint mindennek, sajnos a nyári egyetemnek is eljött a vége. Este díszvacsorát rendeztek a számunkra, és a résztvevők kezükbe kapták a VI. PR Nyári Egyetem emléklapját is. Az est további része a többi naphoz hasonlóan családias, baráti hangulatban telt.

Szombaton kilátogattunk az Ezer Székely Leány Napjára, Csíksomlyóra. Az Ezer Székely Leány Napja a székely néptánc, népviselet és népzene évente megszervezett hagyományőrző találkozója, melyet július első szombatján szoktak megtartani. Csíkszereda központjából kezdtük a gyalogtúrát egészen Csíksomlyóig a Nyeregbe. Hihetetlen élmény volt ismét látni azt a sok embert, akik magukra öltötték a székelyruhát. Az idei rendezvényen rekordszámú volt a népviseletbe öltözöttek száma. Kirándulásunk után, a Sapientiára visszatérve összepakoltuk a cuccainkat és kezdetét vette a kalandos hazautazás. Természetesen több helyen is megálltunk egy kis pihenésre, köztük Korondon is, ahonnét souvenirrel távoztunk. Miféle souvenir? Természetesen utánozhatatlan házi ágyas áfonyapálinka.

Ez az egy hét nagyon sokat jelentett számomra. Belekóstolhattam a turizmus világába és számos gyakorlati feladat tette színesebbé napjainkat. A kommunikációs képességeinket is be tudtuk mutatni egymásnak, ugyanis nem telt el nap anélkül, hogy mi, résztvevők ne prezentáltunk volna. Külön örültem annak, hogy találkoztam azokkal az emberekkel, akiket a tavalyi PR nyári egyetemen ismertem meg, és hogy számos új barátságra tettem szert. Ezúton szeretném megköszönni a szervezőknek, hogy ismételten egy felejthetetlen PR Nyári Egyetemet hoztak létre.

A medve nem játék... jövőre találkozunk!

Kategóriák:
Az idei Nyári Egyetem heti programja
Balról jobbra: Dr. Orodán Sándor, Hanga Zoltán, Gedeon András, Dr. Szeles Péter
Csoportkép Madéfalván
Csoportkép Homoródalmáson
Beszélgetés Csíkszereda alpolgármesterével
SZIE delegáció
Ezer Székely Leány napja, idei csoportkép
Balról jobbra: Búzás Beáta, Dr. Szeles Péter, Székely Kinga, Bíró Zoltán, Szabó Dániel, Windhager Ákos