Gyorsmenü

Gólyatáborok rektori fórumokkal

A fehér gólyák már elköltöztek Magyarországról, a gólyakorú hallgatók viszont egymást követő hullámokban érkeznek egyetemünkre. Gödöllőn elsőként a Gépészmérnöki Kar leendő elsősei foglalták el a kampuszt, jelenleg a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar gólyái ismerkednek az egyetemista élet körülményeivel, majd a hét végén érkeznek a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar frissen felvett diákjai. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat a kari HÖK-ökkel együtt immár harmadik évben rendezi meg a rektori fórumot, melyen első kézből kapnak tájékoztatást a táborozók az egyetem, az adott kar és az EHÖK vezetőjétől.

A GTK fórumán, augusztus 27-én az első témakör a hallgatók tanulás melletti munkája volt. Dr. Káposzta József dékán elmondta, hogy ahogy régen történt, úgy ma is össze lehet hangolni a tanulást, a munkavállalást és a kikapcsolódást, de ügyelni kell arra, hogy a fő cél, a tanulás ne szenvedjen kárt. A diákmunka a személyiség fejlődését is elősegíti. Javasolta, hogy a hallgatók mielőbb ismerjék meg a gazdaság működését, akár kétkezi dolgozóként is.

Dr. Tőzsér János rektor arra hívta fel a figyelmet, hogy a hallgatók lehetőleg a leendő szakmájukhoz közeli területen keressenek munkát diákéveik alatt. A tanulás, munka és kikapcsolódás közötti harmónia kialakítására azért is szükség van, hangsúlyozta, mert a tanulásba fektetett munka nélkül nem lesz tudásuk, tudás nélkül pedig nem kapnak diplomát a Szent István Egyetemen.

Nagy Dániel arra a problémára hívta fel a figyelmet, hogy a GTK-ra túlnyomó részt költségtérítéses hallgatók nyertek felvételt, akik kollégiumi elhelyezésükhöz sem kapnak állami támogatást, pénzt kell tehát keresniük, ha a szülők nem tudják kellőképp támogatni tanulmányaikat. Így viszont előfordulhat, hogy akár a hét több napján sem tudják az órákat látogatni.

Ezen a problémán a korszerű informatikai, infokommunikációs eszközök alkalmazásával segíthetnek a tanárok, reagált az egyetem vezetője.

A fórum további részében dr. Káposzta József arra hívta fel a gólyák figyelmét, hogy érdemes lesz komolyan venni a szakmai gyakorlatot, hiszen a gyakorlati helyek nagy részéből diplomaszerzés után első munkahely válhat, illetve egy-egy komolyabb gyakorlati hely beugró lehet egy másik céghez. Javasolta, hogy a hallgatók mielőbb kapcsolódjanak be kari konferenciák, táborok, tudományos diákkörök és szakkollégiumok munkájába.

Dr. Tőzsér János azt a tapasztalatát osztotta meg a hallgatósággal, hogy bármely diplomával az elhelyezkedés feltétele a bizonyított tudás. Jelentős segítséget nyújthat egy sikeres karrier indításához a jó diplomamunka, a megfelelően kiválasztott téma és a konzulens személye. Hozzátette: a SZIE agrárdiplomásainak nagyobb aránya helyezkedik el szakmájában, mint amit a hazai agrárkarok statisztikai átlaga mutat.

Nagy Dániel elmondta, az EHÖK azzal is szeretné segíteni a hallgatók tanulmányait, hogy - a tanárokkal egyeztetve – arra alkalmas diákokat javasol a korrepetálásra szorulóknak. Fontosnak tartják a hallgatói szabadidősport támogatását is. Kérte a gólyákat, fogadják meg a hallott jó tanácsokat, s ha gondjuk van, forduljanak bizalommal a kari és az egyetemi hallgatói önkormányzathoz.

B.G.

Kategóriák:
Gólyatáborok rektori fórumokkal (fotó: Balázs Gusztáv)
Gólyatáborok rektori fórumokkal (fotó: Balázs Gusztáv)
Gólyatáborok rektori fórumokkal (fotó: Balázs Gusztáv)
Gólyatáborok rektori fórumokkal (fotó: Balázs Gusztáv)