Gyorsmenü

Föld Napja Ünnepség az egyetemi óvodában

Április 24-én a Föld Napja alkalmából a Szent István Egyetem Gazdasági- és Társadalomtudományi Karának 10 főből álló kis csapata látogatott el az egyetemi óvodába. Közel 100 kisgyerek és az óvonénik fogadták nagy szeretettel a nemzetközi hallgatókat és a kísérőiket. A külföldi hallgatók színes és kreatív mini-előadásokat tartottak az érdeklődő gyerekeknek, ahol beszéltek az országaikról, azok jellemző állatairól, növényeiről és a környezetvédelem fontosságáról. Az előadók bemutatkozása után az ovisok megtippelhették, hogy ki melyik országból érkezett. Majd ezeket az országokat megkerestük a földgömbön és megnéztük, hogy milyen messze vannak Magyarországtól.

Az első előadónk a ghánai Gifty Kenetey volt, aki egy tradicionális ghánai gyerekdalt tanított meg az ovisoknak, ami a sólyomról és a kiscsibékről szólt. Míg az ovisok énekeltek, Gifty a táncot mutatta be.

Ezután következett Nguyen Huu Hoang Vietnamból, aki arról mesélt, hogy a vietnami gyerekek hogyan ünneplik a Föld Napját. Egy rövid videóban nézhették meg a magyar gyerekek azt a kísérletet, amit a vietnami ovisoknak mutattak be a fák, növények fontosságáról, amelyben az óvoda udvarán levő csúszdák a vietnami hegyeket szimbolizálták, melyek közül az egyikre kisebb fákat, növényeket tettek, míg a másik kopár maradt. A csúszda alján voltak a települések. Azt prezentálták így a gyerekeknek, hogy nagy esőzések idején mi történik a 2 csúszdán/hegyen levő településekkel, védi -e őket fa vagy sem.

Következő előadónk Fidel Ernesto Rodriguez Galarza volt Ecuadorból, aki műanyag és papír tárgyakat hozott be az ovisoknak, és arról kérdezte őket, hogy vajon mi történik ezekkel az anyagokkal, ha a vízbe vagy a talajba kerülnek. A gyerekek nagyon okosan válaszoltak és saját példákat hoztak fel arra, hogy ők hogyan gyűjtik a szemetet szelektíven. Voltak gyerekek, akik még az újrahasznosítás és a lebomló anyagok fogalmát is ismerték.

A szíriai Sandy Kabalan sok színes anyaggal, kifestővel, puzzle-kirakóval készült a gyerekeknek. Az ovisok nagy posztert készítettek a nekik fontos természeti elemekről, saját környezetükről, saját állataikról, majd az elkészült ’alkotásokat’ a külföldi hallgatók aláírták és az óvonéniknek adtuk. Bizonyára kedves emlék marad ez a gyerekeknek a külföldi hallgatók látogatásáról.

Majd a pakisztáni népviseletbe öltözött Asád Sáleem mondott néhány mondatot az országáról, bemutatta annak zászlaját és a gyerekek kérdéseket tehettek fel neki.

Az utolsó előadónk Dorsaf Maayoufi volt Tunéziából, aki egy közös játékra hívott mindenkit. Dorsaf elmondta, hogy a növények olyanok, mint az emberek, ébren vannak, alszanak, lélegeznek, virágoznak, stb…majd ezeket játszottuk el közösen a gyerekekkel.

Az egy óra elteltével az ovisok meglepetése következett, egy közös dalt énekeltek el, a 100 Folk Celsius együttes egyik népszerű dalát, melynek a refrénje Európa, Ázsia, Afrika. Köszönjük a kedves élményt!

Kategóriák:
Föld Napja Ünnepség az egyetemi óvodában
Föld Napja Ünnepség az egyetemi óvodában