Gyorsmenü

Felsőoktatási találkozó Dél-Koreában és Japánban

2018. október 29 és november 1 között vettünk részt a Dél-Korea és Japán programsorozaton, amely a Tempus Közalapítvány szervezésben és a Campus Mundi program finanszírozásában valósulhatott meg. A programon 15 magyar felsőoktatási intézmény mutatkozott be és képviselhette a magyar felsőoktatást. Dél-Koreából 30, Japánból pedig 50 felsőoktatási intézmény regisztrált.

A rendezvény elsődleges célja a partnerkeresés volt, vagyis, hogy mind a magyar, mind pedig a kinti intézmények új partner intézményeket tudjanak találni és tudjanak együttműködést kezdeményezni. A Szent István Egyetem Dél-Koreával évek óta jó kapcsolatot ápol. A hozzánk érkező tanulók többnyire gazdasági tárgyakat hallgatnak nálunk, de az elmúlt években egyre népszerűbb lett az agrár- és élelmiszeripari terület is. Ezért tartjuk fontosnak, hogy további intézményekkel is felvegyünk a kapcsolatot. Japánból jelenleg a Josai International University-vel és a Yokohama National University-vel aktívan együttműködünk. Az említett két egyetem főleg a Gazdaság- és Társadalomtudomány Karral van kapcsolatban nálunk, és ebből kifolyólag tartjuk kiemelten fontosnak, hogy a többi karunk felé is nyissunk, mivel Japánban meglehetősen erős a mezőgazdasági és gépész terület oktatása is. Vélhetően ezeken a területeken is létre tud jönni szoros kapcsolat kinti egyetemek és a SZIE között.

A Szent István Egyetemet a japán származású Shimizu Nana, aki a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar nemzetközi koordinátora képviselte. Shimizu Nana Király Attilával, a Josai International University-n magyar nyelvet oktató előadóval tartott közös előadást a SZIE és a JIU együttműködésről a Magyar Nagykövetségen Tokióban.

A látogatás alatt Dél-Koreában négy intézményi delegációval beszéltünk, akikkel a gazdasági, társadalmi és gépészmérnöki területeken tudnánk együttműködni. A workshopon pedig lehetőségünk nyílt tapasztalatokat cserélni kollegákkal és lehetőségünk volt a két ország háttérről, oktatási rendszeréről is bővebben beszélgetni. Jógyakorlatokat hallhattunk már működő együttműködésekről, valamint új ötletekkel is gazdagodtunk. Japánból hét intézményi delegációval volt lehetőségünk beszélni, akikkel szintén gazdasági, társadalmi és mérnöki területeken tudnánk együttműködést elképzelni. Továbbá Japánban lehetőségünk volt beszámolni a SZIE és a JIU eddigi együttműködéséről. A 2009-ben aláírt szerződés óta folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a kinti egyetemmel. Nemcsak egyéves csereprogram van az egyetemeink között, hanem létezik egy 1 hónapos program is, melyet a turizmus-vendéglátó szakos hallgatók számára szervezünk. Azonban ezen felül évente többször is meglátogatnak minket Japánból különböző egyéb rendezvények keretein belül. Összefoglalva tehát, ez a rendezvény lehetőséget kínált a résztvevőknek új kapcsolatok kiépítésére, és mi ezekkel a lehetőségekkel szeretnénk is élni, további együttműködéseket kialakítani.

Felsőoktatási találkozó Dél-Koreában és Japánban
Felsőoktatási találkozó Dél-Koreában és Japánban
Felsőoktatási találkozó Dél-Koreában és Japánban
Felsőoktatási találkozó Dél-Koreában és Japánban
Felsőoktatási találkozó Dél-Koreában és Japánban
Felsőoktatási találkozó Dél-Koreában és Japánban