Gyorsmenü

A piaci trendekhez igazodik a SZIE GTK

A pótfelvételi időszakában, egyebek között a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon (SZIE GTK) folyó kutatás-fejlesztés-szolgáltatás tevékenység hármasára kell felhívni a jelentkezők figyelmét – mondta a Napi Gazdaságnak Káposzta József, kari dékán.

A felsőoktatási intézményeknek az oktatás és kutatás mellett a szakmai tevékenységekben, szaktanácsadásban, projektgenerálásban betöltött szolgáltatásaikra is fel kell hívni a figyelmet, amely elsősorban annak az üzleti, vállalati körnek szól, amellyel szoros kapcsolatban vannak – hangsúlyozta a Napi Gazdaságnak Káposzta József, a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának (SZIE GTK) dékánja. Ez azt jelenti, hogy olyan képzések, szakok, szakirányok biztosítására van szükség, amelyeket a partner vállalatok is igényelnek. Ezzel megvalósulhat a piaci igényekhez szorosan kapcsolódó felsőoktatás.

A SZIE GTK már a korábbi években megkezdte saját „tudományos klaszterrendszerének” kiépítését, ennek megfelelően megvannak azok a cégek, vállalatok, amelyekkel évről-évre támogatják, kiegészítik egymás működését. A piaci trendekhez történő igazodás jegyében indult el számos szak átalakítása a Karon, ahol a kapcsolódó vállalkozások igényeinek megfelelően alakítják ki a képzés struktúráját. Ez nem csak a tantervek átalakításával, hanem a gyakorlati képzés széleskörű bekapcsolásával is járt, melynek pozitív eredményei már érezhetőek.

A SZIE GTK-n meglévő, államilag támogatott üzleti szakok magas bekerülési ponthatárai miatt, a meglévő üzleti kapcsolatok ismertetése mellett olyan motivációs rendszert is kellett dolgozni, amely a nehéz bekerülés ellenére is vonzóvá teszi azokat a felsőoktatási intézményeket, ahol gazdaságtudományok oktatása folyik. Az egyetemeken, főiskolákon az idegen nyelvű képzések, a tanulmányi ösztöndíjrendszerek mellett az oktatás minősége, annak piacképessége lehet az igazi vonzerő. Egyebek között erre kell felhívni a figyelmet azon a jelentkezők számára is – augusztus 12-ig -, akik a normál eljárásban nem jutottak be a SZIE GTK-ra. A pótfelvételi során azonban még van erre lehetőségük.

A pótfelvételi eljárásban jelentkezők nappali és levelező szakokra egyaránt jelentkezhetnek. A gödöllői képzési helyen a többi felsőoktatási intézménytől eltérően nem hétvégenként, hanem félévenként két hétre tömbösítve folyik a levelező oktatás. A levelező és a nappali képzések megegyező tantárgyai, tananyagai és minősített oktatói garanciát adnak a levelező képzésben megszerzett diploma piacképességéhez. Pótfelvételi eljárásban további 40 fő állami finanszírozott hallgató kerülhet még be a határon túlról, mivel a Kar kihelyezett képzési helyet működtet Erdélyben, Csíkszeredán. Itt már harmadik éve folyik nagy érdeklődés mellett vidékfejlesztési agrármérnöki mesterképzés. Költségtérítéses képzések esetén alapképzésben 220 ezer forint, míg üzleti mesterképzésben 250 ezer forint a féléves költségtérítés, ami a megszerzett diploma piacképességét tekintve igen versenyképesnek tekinthető.

A magyar nyelvű képzések mellett a kar angol nyelven is indít szakokat. Gazdálkodási és menedzsment alapszak mellett, vezetés és szervezés, illetve vidékfejlesztési agrármérnöki mesterszakon is lehet diplomát szerezni. Az idegen nyelvű szakokra folyamatosan lehet jelentkezni és felvételizni. Káposzta József elmondta, hogy az angol nyelvű képzésekre jelentkező költségtérítéses hallgatók mellett a Magyar Kormány Stipendium Hungaricum, illetve FAO ösztöndíjprogramjain keresztül is számos hallgató érkezik a Karra. Ezen kívül az afrikai, a karibi térséget, valamit Üzbegisztánt célzó, európai uniós finanszírozású Erasmus Mundus projekteken keresztül is számos külföldi hallgatót fogadunk. Szeptemberben közel 30 országból több mint 60 külföldi jelentkező kezdi meg tanulmányait az idegen nyelvű alap- és mesterszakjainkon, valamint a doktori képzésben.

Kategóriák: