Gyorsmenü

Okos Közösségek Program

Az Okos Közösségek Program célterülete a "periféria perifériája"-ként jellemezhető, és a korábbi hagyományos vidékfejlesztési beavatkozások ellenére mind megyei, mind kistérségi szinten folyamatosan rosszabbodó gazdasági és társadalmi indikátorokkal (pl. GDP, munkanélküliség, foglalkoztatás, migráció, zsugorodó közösségek, a természeti erőforrások hatékonytalan használata, képzettségi színvonal, hozzáadott érték) rendelkezik. A projekt átfogó célkitűzése, hogy jelentős mértékben hozzájáruljon a szellemi tőke fokozásához a dél-szlovákiai és észak-magyarországi hátrányos helyzetű határtérségben, a társadalmi innováció gyakorlati alkalmazását eredményező innovatív együttműködési struktúrák létrehozásával és elterjesztésével.

A projekt első lépéseként került megrendezésre az Okos Közösségek Akadémia (Smart Communities Academia) 2017. szeptember 28-29. között, Legénden, Nógrád megyében. A nemzetközi workshop és konferencia szervezéséért, szakmai irányításáért a Szent István Egyetem, azon belül is a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar volt a felelős.

A rendezvényen plenáris előadóként részt vett:

  •  Dr. Mezei Dávid Csaba, agrár- vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár,
  • Balla Mihály, országgyűlési képviselő, fejlesztési biztos,
  • Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke,
  • Tunkel Tamás, Legénd Község polgármestere,
  • Bíró Anna, a Közösség a Megújuló Vidékért Egyesület alelnöke és
  • Gerard Van Berkum, Legénd Község lakosa.

A nemzetközi tudományos konferencia célja az volt, hogy összehozza a gyakorlati és akadémiai szféra szakembereit a projektben lefektetett fő célok figyelembe vételével. A konferencián a szakértők, egyetemi oktatók, PhD hallgatók 6 – magyar és angol nyelvű – tematikus szekcióban mutathatták be kutatási eredményeiket, valamint tapasztalataikat az okos közösségekhez kapcsolódó témakörökben. A rendezvény sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy mintegy 25 ország több mint 100 résztvevője képviseltette magát és vett részt a szakmai programban.

A konferenciához kapcsolódóan – a beküldött kéziratokból – tudományos konferenciakiadvány is készül az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának koordinálásában.

A rendezvény az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg az SKHU/1601/4.1/210 számú Smart Communities projekt keretén belül. További információ az alábbi elérhetőségen kérhető:

Dr. habil. Nagy Henrietta
egyetemi docens
Szent István Egyetem
Cím: 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
Email: Nagy.Henrietta@gtk.szie.hu
Mobil: 003630-267-8970; 003628-522-000/1099
Web: http://gtk.szie.hu/

A teljes sajtóközlemény a csatolt dokumentumok között olvasható.

CsatolmányMéret
PDF icon Sajtóközlemény763.87 KB