Gyorsmenü

Fogadás a Stipendium Hungaricum hallgatóknak

Az Olasz Kultúrintézetben 2015. december 10-én tartott fogadáson Orbán Viktor miniszterelnök köszöntötte a Stipendium Hungaricum kormányzati ösztöndíjprogrammal szeptemberben Magyarországra érkezett hallgatókat, egyúttal biztosította őket arról, hogy hazánkban biztonságban vannak, „a vendégjog szabályai szerint a védelmünk alatt állnak”. A miniszterelnök elmondta, hogy a kormány folytatja a keleti nyitás politikáját, melynek keretében a jelenlegi 45-ről 80-ra kívánják növelni az ösztöndíjprogramban részt vevő országok számát; az ehhez szükséges forrásokat a kormány a szaktárca rendelkezésére bocsátotta.

A fogadás díszvendégeként a miniszterelnök hangsúlyozta: a programban részt vevő hallgatók mind szabályozott formában érkeztek Magyarországra, betartják az ország törvényeit, és viszonyukat a magyarokkal a kölcsönös tisztelet jellemzi. A muszlim országokból érkezett hallgatókhoz szólva kiemelte: Magyarországon keresztény gyökerű politika érvényesül, és a keresztény tanítás tiltja a muszlimellenességet, ezért „minden ilyen politikát elutasítunk".

A rendezvényt, melyen számos nagykövet - többek között a libanoni, indiai, vietnámi, kazah, boszniai és ecuadori - is tiszteletét tette, Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, majd több vezető politikus is felszólalt. A programot a Liszt Ferenc Zeneakadémia Stipendium Hungaricum ösztöndíjas külföldi növendékeinek előadása színesítette.

Elsőként Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntötte a vendégeket. Beszédében felidézte, hogy a magyar kormány 2013-ban indította el a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot a keleti nyitás politikájának jegyében. Azóta összesen 1653 hallgató kezdte meg tanulmányait a program keretében. Kiemelte, hogy a nemzetközi tapasztalat jelentős mértékben hozzájárul a hallgatók karrierjének építéséhez.

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a nemzetközi hallgatói mobilitás növelésének fontosságát hangsúlyozta, valamint beszámolt a magyar hallgatók számára indítandó Campus Mundi ösztöndíjprogramról is. Az MTI-nek később még elmondta: 2016-ra 3 ezerre, 2017-re 5 ezerre szeretnék növelni a Stipendium Hungaricum programban Magyarországon tanuló külföldi diákok számát.

A magyar kormány által finanszírozott program jelenleg körülbelül 4 milliárd forint plusz forrást jelent az egyetemeknek, jövőre ez az összeg 9 milliárdra, 2017-re 17 milliárd forintra nőhet -  mondta az államtitkár.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke elmondta, hogy a magyar egyetemeken növekszik a külföldi hallgatók száma, jelenleg a több mint 200 ezres diáklétszámból 22 ezret tesznek ki a külföldi hallgatók.

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgatók képviseletében a Szent István Egyetem elsőként érkezett, biotechnológia mesterképzésen végző hallgatója, Ribal Ismail El Masri (Libanon) beszélt magyarországi élményeiről és mondott köszönetet azért a lehetőségért, amelyet a magyar állam az ösztöndíjprogramon keresztül biztosított számára. Említést tett az egyetemen tapasztalt vendégszeretetről is. Kiemelte, hogy a programon belül a kiváló teljesítmény további jutalmazása ösztönzőleg hatna a hallgatókra, mivel olyan motiváló versenyhelyzetet teremtene, amelyben Magyarország hírnevét is öregbítő kutatási eredmények születhetnének.

A hivatalos részt követően a hallgatók számára interkulturális tréninget szerveztek, mellyel lehetőséget kaptak arra, hogy megismerkedjenek más egyetemeken tanuló társaikkal is, majd a Nemzeti Múzeumban tárlatvezetésen vehettek részt.

 (Forrás: MTI)

Fogadás a Stipendium Hungaricum hallgatóknak
Fogadás a Stipendium Hungaricum hallgatóknak
Fogadás a Stipendium Hungaricum hallgatóknak
Fogadás a Stipendium Hungaricum hallgatóknak
Fogadás a Stipendium Hungaricum hallgatóknak
Fogadás a Stipendium Hungaricum hallgatóknak