Gyorsmenü

Diplomácia és protokoll verseny a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon

A Budapesti Corvinus Egyetem csapatának győzelmével zárult a SZIE első Diplomácia és protokoll című, meghívásos szakmai versenye, ahol a részt vevő 11 csapatnak közel 4 órán keresztül kellett összemérnie tudását a legkülönbözőbb diplomáciai és protokoll szabályokban. A Diplomácia és protokoll verseny úttörőnek számít, mivel ehhez hasonló eseményt még nem rendeztek a Szent István Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán. Ezzel egyidőben Gödöllőn a SZIE Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara (SZIE GTK) stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetével (NPRSZ), amelyben a két intézmény a jövőre nézve kölcsönösen adja össze a rendelkezésükre álló kapacitásukat elsősorban az oktatás, a továbbképzések és az utánpótlás-nevelés területén.

Egyedülállónak számít a megrendezett Diplomácia és protokoll szakmai verseny, hiszen ilyen típusú felsőoktatási vetélkedőt még nem bonyolítottak le a Szent István Egyetemen. A versenyen olyan oktatási intézmények vehettek részt, ahol protokollt tanítanak, valamint csak meghívásos alapon lehetett jelentkezni. A 11 ötfős csapat versenyzőinek egy igen bonyolult és hosszas feladatsorban kellett helytállniuk. Az első feladatokban a vendéglátással kapcsolatos alapvető protokoll ismereteket mérték fel, majd egy 50 kérdésből álló tesztfeladat következett, ahol az állami, diplomáciai, vallás, valamint a nemzetközi szervezetekről szerzett elméleti tudásukat vizsgálták, melyet a transzparencia jegyében laptopon a Kahoot applikáció segítségével lehetett megoldani. A versengés során izgalmasnak ígérkezett a rangsorolási és szituációs készségfelmérő is, ahol a csapatok különböző típusú rangsorokat húztak, majd az abban szereplő tételeket kellett sorrendbe állítaniuk, kezdve a legmagasabb személyeknél és intézményeknél. Végül az utolsó szituációs megmérettetésnél azonnali válaszadással kellett reagálniuk a feltett kérdésre egy szituációs helyzetnél, melyeket szintén borítékban kaptak kézhez a lelkes hallgatók.

A verseny végeredménye: 1. Budapapesti Corvinus Egyetem; 2. Kodolányi János Egyetem III csapat; 3. Nemzeti Közszolgálati Egyetem I csapat. További résztvevők: Kodolányi János Egyetem I-II csapat; Debreceni Egyetem I-II csapat; Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakgimnázium; Selye János Egyetem; Szent István Egyetem; Nemzeti Közszolgálati Egyetem II csapat.

A verseny zsűritagjai Hossó Nikoletta, az NPRSZ elnöke, Bokor Balázs, az NPRSZ alelnöke, Horváth Attila, az NPRSZ alelnöke, Nagy József, az NPRSZ alelnöke, valamint dr. Nagy Henrietta, a SZIE GTK dékánhelyettese.

A SZIE GTK a jövőre nézve a nemzetközi kapcsolatokat, valamint a protokoll fejlesztésesét is a középpontba helyezi. Ennek apropójaként az NPRSZ-szel írtunk alá együttműködési megállapodást, ami példaértékűnek számít a hazai felsőoktatásban. A SZIE GTK számára megtiszteltetés, hogy az NPRSZ méltónak ítélte a Kart a közeli és hosszú távú jövőbeni közös munkára – emelte ki dr. Káposzta József, a SZIE GTK dékánja.

Az együttműködési megállapodást Hossó Nikoletta, az NPRSZ elnöke, valamint dr. Káposzta József, a SZIE GTK dékánja látta el kézjegyével. A megállapodásban vállalt célok megvalósítása érdekében az aláírók együttműködnek és kölcsönösen biztosítanak egymás számára szakmai előadókat a saját és a közös szervezésű rendezvényeik kapcsán. A megállapodás további területén az együttműködés célja az NPRSZ és a SZIE GTK tevékenységét érintő körben az oktatási tevékenység elősegítése, az NPRSZ tagjai által megvalósított, valódi tapasztalatokra épülő tudásmegosztás és utánpótlás-nevelés, amely összességében nagymértékben hozzájárul a SZIE GTK gyakorlati támogatásához, különösen a protokoll, a diplomácia, a rendezvényszervezés és a nemzetközi kapcsolatok területeit érintő szaktémákban megrendezett programok által.

Balázs Gusztáv felvételei