Gyorsmenü

A 2015/2016. tanév megnyitója

Szeptember 7-én a gödöllői aulában a Szent István Egyetem Szenátusának ünnepi ülésével elkezdődött a 2015/2016. tanév. Az eseményen köszöntőt Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke, tanévnyitó beszédet dr. Tőzsér János rektor mondott. A Magyar Agrártudományi Egyetem alapításának 70. évfordulója alkalmából dr. Szendrő Péter rector emeritus tartott jubileumi díszelőadást.

Az ünnepi ülés vendégei között foglalt helyet Vécsey László országgyűlési képviselő, Pecze Dániel, Gödöllő alpolgármestere és dr. Bozsó Zoltán rendőr dandártábornok, a Gödöllői Rendőrkapitányság vezetője.

Szabó István köszöntőjében elmondta, hogy a Szent István Egyetem Pest megye és Magyarország számára is fontos, nagy hatással bíró, és sikeres intézmény. Pillére a magyar oktatásnak és tudománynak, a kutatásnak és az innovációnak. Méghozzá erős pillére, amire építeni lehet. Majd úgy folytatta, hogy az egyetem intézménye egyet jelent az erős, önálló közösségek létezésével, ahol a jövőt nemcsak látni akarják, hanem formálni is. Megismerni, újragondolni és újjáépíteni, annak a tudásnak a birtokában, mely nemzedékek alkotó erejéből meríti erejét és tartalmát.

*

Ezt követően dr. Tőzsér János tartotta meg tanévnyitó ünnepi beszédét:

„Tisztelt Tanévnyitó Ünnepi Ülés, Tisztelt Hallgatók!

Szeretettel köszöntöm Vendégeinket és az Egyetem Polgárait a Szent István Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén! Kiemelten köszöntöm azon hallgatóinkat, akik tanulmányaikat most kezdik meg Egyetemünkön, vagy éppen folytatják mesterszakon és doktorandusz képzésben. Az évnyitó elsősorban az ő ünnepük. A hét karunkra - a gödöllői, budapesti, békéscsabai, gyulai, jászberényi és szarvasi kampuszokon -, valamint a csíkszeredai és a beregszászi kihelyezett képzéseinkre mintegy 3400 hallgató nyert felvételt.

Kedves Gólyák!

Önök büszkék lehetnek arra, hogy egy célt már elértek. Tagjai lettek az Egyetem több, mint 14 ezer fős hallgatói közösségének, és a hallgatói eskü letétele után az Egyetem teljes jogú polgárává válnak. Önök most életük legfontosabb időszakát kezdik. Itt válnak felnőtté, tudásukat a maguk és a társadalom hasznára fordíthatják. Egész életükre meghatározó ismereteket, kapcsolatokat, élményeket szerezhetnek, ha élnek az egyetem lehetőségeivel.

Nagy a felelősségük, hiszen Önök helyett ezt senki sem teszi meg. Megköszönve bizalmukat, hogy minket választottak, ígérem: oktatóink magas szintű, minőségi oktatással, tudásuk, tapasztalataik átadásával és odafigyeléssel válaszolnak erre a bizalomra. Olyan ismeretekkel látjuk el Önöket, amelyekkel boldogulhatnak a világban. Kérem, éljenek vele! Kívánom, hogy mielőbb találják meg a tanulás, a pihenés, a szórakozás és a sport megfelelő összhangját.

Többükkel már találkoztam a Gólyatáborokban, és ahogy akkor javasoltam, úgy most is kérem: a tanulás mellett kapcsolódjanak be a hallgatói önkormányzat munkájába, éljenek az általa kínált lehetőségekkel! Vegyenek részt a kollégiumi és az egyetemi szabadidős programokban, kulturális eseményeken! Használják a könyvtárat, a sportlétesítményeinket, csatlakozzanak a többlettudást adó szakkollégiumokhoz és a kutatói pályára segítő tudományos diákkörökhöz!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ebben a tanévben a világ 89 országából 1376 hallgató érkezik hozzánk. Jelenlétük az egyetemünk iránti bizalmat testesíti meg. Engedjék meg, hogy külön köszöntsem külföldi hallgatóinkat!

Dear Foreign Students,

I am pleased and honoured to great you all at the Opening Ceremony of Szent István University. I wish you a pleasant stay in Hungary, get familiar with our nation, values and traditons. Study hard, make good use of the knowledge of our professors and enjoy all social and sport activities that the Univesity can provide.

After finishing your studies, take home our reputation!

Tisztelt Vendégeink!

Az agrár-felsőoktatás, s vele Egyetemünk, az idén két fontos évfordulót ünnepel. 1920-ban kezdte meg működését az első egyetemi szintű képzést nyújtó Mezőgazdasági Szakosztály. 70 éve, 1945. szeptemberében alakult meg az első önálló Magyar Agrártudományi Egyetem. Intézményünk e hagyományok örököse. 

Fennállásunk során több tízezer diplomással gazdagítottuk az országot. Az általunk művelt tudományterületeken jól konvertálható, sokoldalú képzést folytatunk a felsőoktatási szakképzéstől a doktori fokozatig. Éppen olyan embereket bocsátunk ki, amilyeneket a kor megkíván. Ez nem véletlen, hiszen „a vidék egyetemeként” közel állunk a földhöz, a mindennap változó gyakorlathoz.  Szem előtt tartjuk akadémikusunk, Stefanovits Pál gondolatát: „Ne feledd, hogy a talajon nemcsak állsz, hanem élsz is!”

Intézményünk hagyományait a modernitással ötvözi. Mintegy száz kutatócsoportunk működik különböző tudományterületeken. Kutatási prioritásunk az egészséges és biztonságos élelmiszer-alapanyagok előállítása. Ez magába foglalja az állatorvosi, állattenyésztési, növénytermesztési, kertészeti, környezetbiztonsági, társadalom- és gazdaságtudományi területen végzett kutatásokat. Kiemelten fontosnak tartjuk a komplex megújuló és alternatív energetikai témában folyó vizsgálatainkat.

Folyamatosan keressük és erősítjük kapcsolatainkat partnereinkkel, akik a gyakorlat fontosságát és igényét közvetítik számunkra. Célunk, hogy a Kárpát-medence vezető agrár- és vidékfejlesztési tudásközpontjává váljunk. Egy olyan intézménnyé, amely átfogja az élelmiszergazdaság teljes vertikumát, erősíti a vidék népességmegtartó képességét, egyben részese a közép-európai társegyetemek együttműködésének.

 

Tisztelt Vendégeink!

A Szent István Egyetem a kormányzati stratégiával összhangban alakítja át képzési profilját és kapcsolódik be a duális képzésbe. Az átalakítás céljai a következők:

  • versenyképesség
  • megélhetési és továbbtanulási lehetőségek biztosítása vidéken
  • az agráriumban foglalkoztatottak korösszetételének és képzettségi szintjének javítása
  • az agrárvállalkozások versenyképességének biztosítása
  • az agrár-felsőoktatás népszerűvé tétele a fiatalok körében.

Ez annál inkább is sürgető feladat, mert miközben az elmúlt években a GDP növekedésében jelentős szerepe volt a mezőgazdaságnak, a gazdálkodók közel harmada 60 évnél idősebb, és az agrárágazatban tevékenykedő döntéshozó vezetők életkora is magas.

 

Kedves Vendégeink!

Értékes lehetőséget jelent számunkra, hogy a kormány elfogadta a Tessedik Sámuel Agrárszakképzési Koncepciót. Ennek megvalósítása elősegíti, hogy az agrárterületen tanuló legtehetségesebb, az ágazat iránt elkötelezett fiatalok az agrár-felsőoktatásba kerüljenek. A koncepció névadója közel áll hozzánk. Tessedik Sámuel mintegy kétszázötven éve Szarvason élt és dolgozott, megreformálta a pedagógiai módszereket és a mezőgazdasági oktatást.  Hadd idézzem gondolatát, mert úgy gondolom, hogy a mai képzéseinkre is helytálló:

„Az iskolában a gyermek nem olyanokat tanul, amiket el kell felejtenie, hanem azokat tanulja, aminek egész életében hasznát veszi.”

Hagyományaink megtartása mellett ezt a küldetést és szellemiséget folytattuk akkor is, amikor 15 évvel ezelőtt megalakult a Szent István Egyetem. Most újra fontos átalakulás előtt áll intézményünk. A már említett felsőoktatási stratégia célul tűzte ki a felsőoktatási intézményhálózat átalakítását.

Az Állatorvos-tudományi kar bázisán önálló egyetem alakulhat, a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési, Élelmiszer-tudományi és Kertészettudományi Karai Egyetemünk részeként működhetnek tovább. A jászberényi Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Karunk pedig az egri Eszterházy Károly Főiskolához csatlakozhat. Egyetemünk vezetése elfogadja és támogatja ezeket a javaslatokat. Hiszünk abban, hogy az agráriumhoz és vidékfejlesztéshez kapcsolódó képzések így átláthatóvá és gazdaságosan működtethetővé válnak.

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Felemelő, de ugyanakkor nehéz és felelősségteljes munka áll előttünk. Olyan munka, ami csak közös összefogással és kölcsönös toleranciával vezethet eredményre. Az új oktatási egységek önállóságának tiszteletben tartásával, közös akarattal kialakítható az együttműködés, amelyre a Szent István Egyetem nyitott és messzemenőkig partner.

Ehhez a munkához kívánok Mindnyájunknak sok erőt, kitartást és eredményeket! Köszönöm, hogy meghallgattak.”

*

A tanévnyitó ünnepi beszédet követően az elsős hallgatókra vetült a figyelem, hagyományos eskütételük következett.   

A Szent István Egyetemen 3262 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait, az ő képviseletükben tettek esküt a jelenlevő hallgatók. Az eskü szövegét előmondó Gajdics Anikó hallgatót az intézmény vezetője kézfogással iktatta be az Egyetem polgárai közé, Balogh Barbara, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökségének tagja pedig feltűzte az egyetem ezüst jelvényét.

Az ünnepség a tanulmányaikat kezdő doktoranduszok beiktatásával folytatódott, esküjüket Földi Péter mondta előre.

A Szent István Egyetem a 70 éve alapított Magyar Agrártudományi Egyetem hagyományainak örököse. A jubileumi esztendő alkalmából dr. Szendrő Péter rector emeritus, a Szent István Egyetem alapító és első rektora emelkedett szólásra.  Bevezetőjében felidézte az európai, majd a magyar  egyetemek kialakulásának állomásait, a mezőgazdasági felsőoktatás kezdetét, a létrehívott akadémiákat, a több évtizedes küzdelmet az önálló agráregyetemért, amely 1945-ben alakult meg. Gödöllőre 1950-ben költözött a agrár-felsőoktatás, amely évtizedről évtizedre fejlődött, színesedett és gazdagodott az oktatási és kutatási palettája. Az Országgyűlés 2000. január elsejével alapította meg a Szent István Egyetemet.

A professzor előadásának vezérgondolatai a következők voltak: az egyetem nem önmagáért van, hanem a társadalom igényeit szolgálja; legfontosabb szereplője a hallgató; a Szent István Egyetem továbbra is képes megfelelni alapításkori céljának: Tudással a vidék felemelkedéséért.     

Az előadást követően Pekár István jubileumi kisfilmjét vetítették le.

A program köztársasági ösztöndíjak átadásával folytatódott.

Az új tanév ösztöndíjasai a következők:

Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar (ABPK): Szerző Dorina           

Állatorvos-tudományi Kar (ÁOTK): Mayer Márton István, Somogyi Zoltán, Füleki Zsolt, Sági Krisztina Pál Zsófia

Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar (GAEK): Nagy Dóra, Madarász Ágnes, Aszódi Dóra Katalin          

Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK): Gruber Anita, Harmat Vanda Daniella, Tóth Fruzsina Noémi, Füleki Erik, Kozma Zsuzsanna

Gépészmérnöki Kar (GÉK): Gyarmati Péter, Szalóki Csaba, Csarnó Tamás Péter, Kis Anita, Tarnóczi Bálint, Antal Viktória, Szalóki Róbert               

Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar (MKK): Németh Anna, Wilhelm Júlia, Tóth József Attila, Ficsor Csilla, Divinyi Dalma Maja, Kun Róbert, Dobó Zsófia, Rusvai Katalin, Fabi Lilla, Barnácz Fruzsina Enikő, Gergely Anita, Fekete Ágnes, Garai Edina, Pallós Vanda Anita

Ybl Miklós Építéstudományi Kar (YMÉK): Garamvölgyi Csaba, Szücs Gergely, Hunyady Anna, Nyárai Zsófia, Godinek Edit, Orliczki Gábor, Szántó András, Zacher Nóra.          

A tanévnyitón vette át diplomáját a GTK Vezetés és szervezés angol nyelvű képzésében MA diplomát szerzett Haneen Abdullah M. Alzahrani, szaúd-arábiai állampolgár, a Gazdálkodási és menedzsment angol nyelvű képzésében alapszakon végzett Guo Yu kínai állampolgár.

Dr. Tőzsér János és dr. Bujáki Gábor, az Egyetemi Kollégiumi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Kollégiumért Aranygyűrű kitüntetést adott át Nógrádi Zoltánnak, Mórahalom polgármesterének és Harsányi Zsoltnak, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezető igazgatójának, a kollégisták szakmai és szabadidős tevékenységének több éves folyamatos támogatásáért. Nógrádi Zoltán és Harsányi Zsolt egyetemünk és kollégiumunk korábbi hallgatói voltak.

Az ünnepégen bejelentették, hogy az elmúlt hónapokban egyetemünk több munkatársa magas rangú elismerést kapott. Szent István király ünnepe alkalmából kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült dr. Csath Magdolna, a közgazdaság-tudomány doktora, a GTK Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézetének professor emeritája, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi magántanára.

Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesült dr. Horváth László, az MTA doktora, a MKK Halgazdálkodási Tanszékének professor emeritusa, a harcsa és a ponty szaporítási módszereinek kidolgozása terén elért, nemzetközi szinten is elismert eredményei, több mint négy évtizedes kiemelkedő egyetemi oktatói munkája, szerzői és publikációs tevékenysége elismeréseként.

Darányi Ignác-díjban részesült dr. Gyulai Ferenc Lajos egyetemi tanár, a MKK természetvédelmi mesterszak szakvezetője, a szubfosszilis maradványok metrikus feldolgozása és statisztikai elemzése, a mezőgazdaság és környezet kölcsönhatásainak kutatása, az őshonos növényfajták vizsgálata, a környezet- és ökogazdálkodási oktatói tevékenysége elismeréseként.

Tolnay Sándor Díjban részesült dr. Németh Tibor dékán-helyettes, az ÁOTK Sebészeti és Szemészeti Tanszék és Klinika tanszékvezetője, az állatorvosképzés graduális és poszt-graduális klinikai oktatása fejlesztésében, a gyakorlati képzés szervezésében, továbbá a kisállat-sebészet színvonalának emelése terén kifejtett tevékenysége elismeréseként.

Kategóriák:
A 2015/2016. tanév megnyitója